De Europese Centrale Bank (ECB) moet overwegen om de beleidsrente onveranderd te laten bij de volgende vergadering in april. Dat stelt ECB-bestuurder Pierre Wunsch in een interview met zakenzender CNBC. Volgens de president van de Belgische centrale bank wordt de besluitvorming van de ECB namelijk bemoeilijkt door het Amerikaanse handelsbeleid.

De importheffingen van president Donald Trump dreigen de inflatie aan te jagen en tegelijkertijd de economische groei te vertragen, waarschuwt Wunsch. “Ik zeg niet dat ik pleit voor een pauze in april, maar het is zeker iets dat op tafel zou moeten liggen”, zo gaf hij aan.

Hogere importtarieven zorgen volgens hem voor “een zeer moeilijke omgeving”, want als importheffingen de inflatie omhoog duwen en de economische groei omlaag, staat de ECB voor een lastige taak om het evenwicht te vinden tussen het bestrijden van prijsstijgingen en het stimuleren van groei.

Wunsch benadrukt daarnaast dat de ECB niet alleen naar de impact van de handelstarieven moet kijken, maar ook naar de enorme impuls aan overheidsuitgaven in Europa door de herbewapeningscampagne van de regio en de omvangrijke investeringsplannen van Duitsland in infrastructuur en defensie.

Rente ECB al zes keer verlaagd

De ECB schroefde eerder deze maand de beleidsrente in het eurogebied opnieuw met een kwart procentpunt terug om de economie aan te jagen. Het was de zesde renteverlaging sinds juni vorig jaar.

De renteverlagingen waren mogelijk omdat de inflatie in de eurozone zich gestaag richting de doelstelling van 2 procent lijkt te bewegen. De centrale bank heeft echter weinig tot geen signalen gegeven over toekomstige stappen.

De Noorse centrale bank hield de rente donderdag onveranderd. Bij het vorige rentebesluit in januari zei Norges Bank nog dat in maart waarschijnlijk zal worden begonnen met het verlagen van de rente. Door een onverwachte opleving van de inflatie in Noorwegen is dat plan echter uitgesteld. De centrale bank denkt wel dat het rentetarief in de loop van 2025 "hoogstwaarschijnlijk" zal worden verlaagd.

LEES OOK: ECB haalt voet verder van het rempedaal en verlaagt beleidsrente voor de zesde maal op rij